Giraffendroom

Wat had u als kind het liefst van uw ouders of leerkracht gekregen? Als antwoord op deze vraag hoor ik vaak erkenning, waardering, gehoord en gezien worden, acceptatie voor wie ik ben. Nu u zelf ouder of leerkracht bent kun u uzelf de vraag stellen:  “Wat wil ik het liefst aan mijn kinderen geven?” Verbindende Communicatie helpt u oprecht met kinderen in contact te komen en te luisteren naar wat zij nodig hebben, zonder daarbij aan uw eigen grenzen voorbij te gaan.

Het project Giraffendroom helpt kinderen, ouders en leerkrachten anders naar elkaar te luisteren en elkaar beter te begrijpen. Ouders en leerkrachten leren achter het gedrag van kinderen te kijken naar de onderliggende behoeften. Een kind dat steeds de bal afpakt, toont hiermee mogelijk een behoefte aan samenspel en erbij horen. In gesprek gaan over die behoefte levert zoveel meer op dan het kind te bestraffen voor het afpakken van de bal.

Kinderen leren eigen emoties te herkennen en te benoemen en ontdekken hun eigen onderliggende behoeften. Ze hoeven dit niet langer in gedrag alleen kenbaar te maken, maar leren het in woorden te uiten. Ook gevoelens en wensen van anderen leren ze beter te herkennen. Zo worden empathie en weerbaarheid vergroot en wordt de emotionele woordenschat uitgebreid. Dit alles maakt het samenleven met anderen een stuk makkelijker en plezieriger.

Het project Giraffendroom staat beschreven in het boek: Ik wil begrijpen wat je echt nodig hebt en richt zich op de jongste groepen van de basisschool. Tijdens een training worden ouders en/of leerkrachten wegwijs gemaakt in de basisprincipes van ‘Verbindende communicatie’ (gebaseerd op de Geweldloze Communicatie van Marshall Rosenberg). Daarna worden de kinderen meegenomen in dit proces aan de hand van het verhaal van een babygiraf die verdwaald is en op zoek is naar zijn moeder. Volwassenen en kinderen leren gaandeweg het verhaal via de stappen waarnemen, gevoelens, behoeften en verzoeken de giraffentaal te spreken.

Bij Heinnie Kieft – Training en Communicatie kunt u terecht voor training en advies over de Giraffendroom. Graag stel ik samen met u een programma op voor een training, studiedag of workshop op maat.